Steiff GmbH

1903 - TEDDY BEAR TAGER VERDEN MED STORM - Margarete Steiff var temmelig skeptisk, men gav lov til at hendes første syede bjørn blev præsenteret på Leipzig Toy Fair. En amerikansk forretningsmand opdagede bjørnen og bestilte 3.000 styk. Bjørnen nød et hidtil uset salg i USA, hvor den fra 1906 og fremover sælges under navnet "Teddybjørn" - efter den amerikanske præsident Theodore "Teddy" Roosevelt.

Steiff er et tysk-baseret plys legetøjsfirma. Det blev grundlagt i 1880 af Margarete Steiff, der var syerske. Margarete begyndte at sy elefanter ud fra et design, hun fandt i ugeblad, og solgte dem som hovedpuder til sine kunder. Børn begyndte imidlertid at lege med dem, og i årene derpå fortsatte hun med at designe mange andre legetøj af dyreemner til børn, såsom hunde, katte og svin. Hun designede og syede de fleste af prototyperne selv.

Gennembruddet for Steiff kom i 1902 i form af en bjørn med bevægelige arme og ben. Idéen til en bamse kom fra Margarete’s nevø – Richard Steiff, der som arkitektstuderende havde lavet mange skitser af bjørnene i Stuttgarts Zoologiske Have. Han foreslog sin tante at sy en bjørn af plys med bevægelige arme og ben. Det var hun ikke synderligt begejstret for. For det første ville den blive større end de andre dyr, for det andet var mohair-plys dyrt og svært at skaffe. Men I 1902 blev den dog produceret under navnet “Freund Petz” og fabrikationsmærke 55 P.B (P = plys og B = bevægelig) og 55 var højden i centimeter, når bamsen sad ned.

I januar 1903 ankom denne bamse til USA med en sending vareprøver til en anden nevø, Paul, der bestyrede Steiff’s afdeling i USA. Her skønnede man, at den ikke kunne blive en success og returnerede den med en bemærkning om, at den var for dyr, for stor, for tung og uden appel til børn.

I foråret 1903 kom de for første gang med på Leipzig Legetøjsmesse. Lige før lukketid dukkede Hermann Berg, en opkøber fra new yorker firmaet George Bergfeldt & Co. op. Han var ikke tilfreds med Steiff’s produkter, og spurgte om ikke de havde noget nyt. Richard viste ham den nye bamse, og han afgav på stedet en ordre på 3000 styk, og bamsedillen var en realitet.